top of page

Ocena odlično za sodelovanje

Prvega dne Šole za župane se je po vsej Sloveniji udeležilo 237 sošolcev iz vrst politike (110) in nevladnih organizacij (127). Regionalna stičišča nevladnih organizacij, ki so pripravila Šolo za župane, so prva srečanja ocenila kot zelo uspešna. Zbrali smo nekaj vtisov iz različnih regij. Zaključek pa je bil na vseh srečanjih enoten: več dialoga si želimo v občinah po vsej Sloveniji in Šola za župane, ki temelji na izmenjavi slovenskih primerov dobre prakse, je za to zelo primerna oblika. V Sloveniji imamo zelo veliko dobrih rešitev, zato organizatorji verjamemo, da so jih udeleženci s pridom prepisali drug od drugega.


 

Zasavska regija: Minister za javno upravo Rudi Medved je v nagovoru izpostavil pomen civilnega dialoga in dragocenosti takšnih izkušenj. Vtisi so bili zelo dobri, županski kandidati so pohvalili pobudo in poudarili, da so se veliko novega naučili. Dodali so še, da se pravi župani nikoli ne nehajo učiti. Tudi nevladne organizacije so pohvalile akcijo ter izpostavile, da bi takšno šolo lahko izvajali vsako leto. Predlagajo pa tudi šolo za poslance.


Šola za župane v Pivki

Primorsko-notranjska regija:Eden od kandidatov za župana je takole povzel dogajanje: »Županovanje je adrenalinski šport. Ko se spustiš v to, je kot bi se spustil po brzicah polnih ovir, med katerimi moraš vijugati in iskati rešitve.«


Šola za župane v Cerknici


Severna Primorska / Goriška:Udeleženci so izrazili željo, da bi takšna srečanja postala redna. Kandidati za župane so povedali, da spodbujajo tovrstna srečanja in pozdravljajo pobudo. Potrdili so, da so s strani nevladnih organizacij dobili veliko uporabnih pobud.


Šola za župane v severni Primorski Goriški regiji


Podravska regija:Kandidati za župane so se strinjali, da obstaja pomanjkanje komunikacije med občinskimi strukturami ter občankami in občani. Poudarili so nujnost vključevanja občanov v načrtovanje in izvajanje projektov ter pohvalili Šolo za župane kot pozitivno pobudo, ki jim ravno to omogoča.


Šola za župane v Podravski regiji

Pomurska regija:Šola za župane se je zaradi izjemnega interesa zavlekla za dobro uro, saj so udeleženci želeli še na dodatni pouk. Povedali so, da je bilo vzdušje odlično.


Jugovzhodna Slovenija:Eden od kandidatov za svetnika je povzel, da je osnovna infrastruktura v občini seveda pomembna, toda enako pomembno je, da se vsi občani dobro počutijo, ker ima občina posebej v mislih njihove specifične potrebe (mladi, starejši, invalidi itd.), pa četudi gre včasih za majhne skupine.  Zato je smiselno imeti raje kak pločnik manj in kak mehek program več.


Posavska regija:Eden izmed kandidatov je ocenil, da bi se podobnih dogodkov še udeležil, predvsem na temo, kako ljudi pridobiti, da bi bili bolj aktivni v svojem kraju in da bi sploh šli na volitve. Drug kandidat pa je menil, da mu je bilo srečanje sicer zelo zanimivo, da bi si pa želel tudi tem, ki ga pripravile na funkcijo, za katero kandidira - da bi vedel kaj vse je pristojnost svetnika, kaj župana, kako se sprejema proračun, skratka kot nek ''vozniški izpit'' za funkcijo.


Šola za župane v Posavski regiji

Gorenjska:Udeleženci so se strinjali, da so takšna srečanja odlična priložnost za navezovanje stikov z organizacijami. Tole je bilo večkrat izraženo mnenje o Šoli za župane: "Povezovanja in iskanja sinergijskih učinkov na vseh področjih je premalo in je potrebno nadaljevati s tako prakso srečanj tudi v prihodnje." 


Šola za župane na Gorenjskem


Savinjska regija:Tako nevladne organizacije kakor tudi kandidati za župane so pozdravili tovrstna srečanja, saj so imeli možnost neposrednega dialoga. Kandidati za župane so se strinjali, da so sicer investicije v infrastrukturo nujne, vendar da je potrebno tej infrastrukturi dati tudi vsebino, tu pa se lahko vključijo NVO s svojimi programi. Poudarili so, da se zavedajo pomembnosti delovanja NVO za zadovoljstvo občanov in da se bodo trudili to spodbujati na različne načine.


Šola za župane v Savinjski regiji

bottom of page